Březen '24

Březen '24
Bavlna

Příběh

Dovolte, abychom Vám v krátkosti vyprávěli příběh o tom, jak pro jednoho odpad může být pro druhého poklad.

Píše se rok 1856 a průmyslová revoluce uhání plnou parou vpřed. Palivem je uhlí. Jeho nesčetné využití má však i stinné stránky. Například uhelný dehet: mazlavá, toxická, a především nudně černá kapalina.

Pro rodící se vědu o hmotě neboli chemii představovalo zpracování odpadního dehtu jednou z prvních velkých zkoušek. O velikonočních prázdninách se ji snažil zdolat i William Henry Perkin, teprve osmnáctiletý student z Londýna, jenž tou dobou neměl žádnou přítelkyni.

Usiloval o syntézu chininu, zázračného, leč vzácného léku na malárii. Jeden pokus za druhým produkoval bezcenné a beznadějně černé sraženiny. Přesto mladík strojově zkoušel další a další kombinace. Vytrval, dokud doslova nezměnil svět k nepoznání.

Při rutinním mytí zkumavky po dalším neúspěchu si všiml, že se mu jasně zbarvila utěrka. Ba co více, pronikavé zbarvení nešlo z hadříku vyprat. Paradoxně dokonalá trefa do černého.

Do tohoto momentu byla touha lidského oka po krásných barvách těžko ukojitelná. Barviva se získávala krkolomně z hlemýžďů, brouků nebo třeba z kravské moči. Výsledek byl nedostupný, netrvalý a často nevoňavý.

Během následujících dvou desetiletí se svět přebarvil z mdlých odstínů hnědé a šedé do barev tak jasných, že i příroda sama může občas závidět. Nastala-li někdy epocha, jež by se dala přirovnat k jarnímu bujení pestrosti, bezesporu ji odstartovala Perkinova ušmudlaná utěrka.

Materiál

Tento ponožkový model jsme upletli z osmdesáti procent z bavlny. Deset procent pak tvoří temně zelený polyamid, jenž propůjčuje ponožkám vyšší odolnost.

Kostra ponožek a zbylá desetina je z lycry a polypropylenu. Ty zaručují ponožkám vysokou pevnost, potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Jarní pohodlí pro Vaše nohy přeje
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny