Srpen '23

Oko kouká a mozek vidí. I pohled na podmanivé ponožky vzniká tak těsnou spoluprací mezi očima a mozkem.

Bavlna

Příběh

Rád bych Vás upozornil, že Vám z hlavy kouká kousek mozku. Tak to alespoň tvrdí jedna vědecká hypotéza, že totiž oči nejsou samostatným orgánem, nýbrž přímou součástí naší centrální výpočetní jednotky.

Existují dobré důvody, proč se k takovému závěru dobrat. Například neurony, tedy základní stavební kostičky mozkové tkáně, jsou v sítnici zastoupeny v míře známé pouze z mozku. Přímo v očích navíc zřejmě vznikají některé nervové povely, kteréžto bychom očekávali eskalované přímo do mozkovny.

Tím se však dostáváme ke klíčovému protiargumentu vůči škádlené hypotéze: Mozek se jeví poměrně dobře prostorově definován skrze své umístění do pevné kostěné schránky na vrcholu našich těl. Oči jsou bezesporu mimo ni. Na druhou stranu tento argument zavání účelovostí, neboť světelné signály z okolí se zachytávají uvnitř neprůsvitné lebky o poznání hůře.

Tím nejzajímavějším se jeví fakt, že takto překvapivá teze je vůbec životaschopná. Znamená to totiž, že oko je opravdu unikáním nástrojem plnícím v tandemu s mozkem tak zapeklitou úlohu, že je složité určit, kde jedno končí a druhé začíná.

Proto až si příště budete vychutnávat nějakou vizuální lahůdku, je třeba přiznat část zásluh nejen skromným tvůrcům Vašeho nejnovějšího ponožkového exempláře, nýbrž i zrakovému ústrojí, jež je schopno ji pro Vás pojmout.

Materiál

Osmdesát procent ponožky tvoří bavlněná příze. V místech, kde se mísí černá příze s ostatním podkladem, je struktura ponožky odlehčená, což umožňuje lepší odvod tepla od nášlapníku. Bavlnu doplňuje deseti procenty polyamid, který zajišťuje ponožce lepší odolnost. Zbylou desetinu tohoto díla tvoří kostra ponožky, jež se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z lycry. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, lycra jí naopak dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním vizuálně lahodného srpna
Hubert Ponožka,
Váš ponožkový sekretář

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny