Červenec '23

Červenec '23

Lehce kvantově pojatý červenec.

Bavlna

Příběh

Vaše nejnovější „planckovky“ poslouží jako výborný učební materiál pro pojmutí základů kvantové fyziky. 

Když si v roce 1894 mladý berlínský profesor Max Planck chtěl ulehčit práci a dobře popsané světelné vlnění si pro rychlé výpočty rozdělil na menší celky, náhodou tím vyřešil dlouho obcházenou záhadu zahřívajícího se černého tělesa. A nenávratně narušil po dvě století panující rovnováhu klasické fyziky. To je mimochodem připomínka, že hrátky s dokonale černými tělesy mají nedozírné následky, a to nejen v ponožkách.

Přes nevíru akademické smetánky vše najednou nasvědčovalo tomu, že světlo – a tedy i barvy – není pouze klidnou vlnkou, nýbrž proudem malých, nedělitelných a neuchopitelných částic neboli kvant, též přezdívaných „fotony“. Tak se zrodila kvantová fyzika. Teorie natolik bizarní, že i Max Planck věděl, že její přijetí chvilku zabere: „Nová vědecká pravda nezvítězí tím, že by přesvědčila své odpůrce a přiměla je prozřít, ale spíše tím, že její odpůrci nakonec vymřou.“

Možná však tehdy tvrdošíjným kapacitám chyběla nějaká ta pomůcka pro lepší představu. Kupříkladu když se Vy zahledíte na jedno z pletených zařízení, jež jsme přibalili k tomuto psaní, spatříte černé vlnky rozdrobené na malinké tečky. No a něco podobného se snažil říct i samotný Planck. Jen si je třeba tečky představit o takových patnáct řádů drobnější.

Až díky těmto aparaturám hravě pojmete kvantovou fyziku, nevyhazujte je. Naopak je zcela v pořádku pleteninu použít i jako ponožky, říkejme jim třeba „planckovky“. Koneckonců když světlo může existovat duálně jako vlnění i proud částic, proč by úplet nemohl být studijním nástrojem a zároveň ponožkou.

Materiál

Základem ponožky je z osmdesáti sedmi procent bavlněná příze v odstínech tyrkysové, oranžové a černé. Třemi procenty ji doplňuje polyamidové vlákno. Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním ideálně (ba)vlnové délky
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny