Červen '23

Červen '23

Bambus prý poskytuje přístřeší až miliardě lidí a možná nám pomůže zvrátit změnu klimatu. Hlavní předností je ale samozřejmě to, že z něj jdou dělat ponožky.

Bambus

Příběh

Lepení morálních předsudků na rostliny a zvířata by se mohlo zdát pošetilé až zbytečné, avšak to neznamená, že se tomu lidská mysl ráda neoddává. Takže neztrácejme čas a pojďme si trošku zapranýřovat. Čas ostatně neztrácí ani bambus při svém růstu.

Jedná se o nejrychleji rostoucí plodinu na světě, což z ní činí velmi efektivní invazivní druh, jenž dokáže narušit, či dokonce zničit pestřejší ekosystémy. Je pravda, že podobnou výtku by někdo mohl namířit i proti nám lidem, ale to není důvod, proč bychom si nemohli pomyslným prstíkem ukázat právě na bambus. Tím spíše, že bambusové květy nepatří – diplomaticky řečeno – mezi ty nejvzhlednější.

Na druhé straně stonky této obří trávy z čeledi lipnicovitých se těší velmi statné konstrukci a skvělému poměru hmotnosti k pevnosti. To z bambusu činí zajímavý stavební materiál a nejeden lidský příbytek by bez bambusu nevznikl.

To nejdůležitější však je, že vlákno vytvořené z bambusové viskózy se hodí na ponožky, a to obzvláště do letních měsíců. Vlákno je totiž velmi prodyšné, a navíc fenomenálně odvádí vlhkost od Vašich urozených nášlapníků. A musím se přiznat, že čím déle hledím na červnový ponožkový exemplář, tím více mé výtky vůči bambusu blednou. Snad budete podobného mínění.

Materiál

Osmdesát procent ponožky tvoří bambusová viskóza, kterou doplňuje pět procent bavlněné příze a stejný podíl polyamidu. Obě tyto ingredience jsme přimíchali pro zvýšení odolnosti. Zbývající desetinu vyplňuje Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra přidává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním mnoha odlehčených kroků a dní
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny