Březen '23

Březen '23

Ačkoliv jsme pletaři, v březnu se naší múzou stala nejznámější tkadlena minulého století. Textil musí držet při sobě.

Bavlna

Příběh

Pablo Picasso tvrdil, že „dobří umělci kopírují, ti nejlepší kradou.“ A pakliže jde o svět textilního umění, nelze začít jinde než u Anni Albers.

Životní nit nejslavnější tkadleny 20. století jako by připomínala průběh nitě tkaninou: samé nahoru a dolů. Anni rozená Fleischmann jistě měla umělecké nadání, nikoliv však zázračné. I přes nedůvěru okolí se mladá Annelise nevzdala a dostala se na věhlasnou školu Bauhaus. Zde si proti své vůli musela zvolit nepopulární specializaci na výrobu textilu. Její srdce si však dalo říct a tkaní si zamilovala. A to i přesto, že ponožky se netkají, ale pletou.

Anni postupně začala získávat ohlas nejen ve svém oboru, nýbrž i pro svůj obor. Osud však přichystal další zvrat. Přestože se její rodina již několik generací hlásila k protestantskému vyznání, židovské kořeny se s nástupem nacismu neodpouštěly. Následovala emigrace do Ameriky. Tam se však po druhé světové válce přesunulo rodiště hlavních světových trendů ve výrobě i v umění. Anni tyto dva světy propojit jako nikdo jiný.

Její recept byl prostý: zjednodušovat umění na základní principy tak dlouho, než je dokáže pojmout cílové řemeslo. Například impresionistické lekníny od Moneta se na tkalcovském stroji vyvzorují složitě. Naproti tomu základní tvary jako kruhy a čtyřúhelníky v několika primárních barvách jsou výrobní laskonkou.

Tento přístup měl tři v podstatě stejně důležité konsekvence. Zaprvé se Anni stala průmyslovou i uměleckou ikonou. Zadruhé dochází ke zkrášlování prostředí pro lidský život díky průniku umění do podoby každodenních předmětů. Zatřetí Nejvyšší ponožková rada měla v březnu díky radě Pabla Picassa a dílu Anni Albers o něco lehčí práci.

Materiál

Tento ponožkový exemplář je z celých osmdesáti procent upleten z bavlny. Deset procent pak tvoří černý a bílý polyamid, jež má za úkol propůjčovat ponožkám vyšší odolnost. Kostru ponožek a zbylých deset procent jejich obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Slast pro Vaše oči i nohy přeje
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny