Únor '23

Smaragdy, opály či tanzanity všechny spojuje poutavá modrozelená barva a výrazně příznivější monetární hustota, oproti barevně nelibé surové ropě či uhlí.

Bavlna

Příběh

To, že člověk nachází velkou část pro život potřebných zdrojů v půdě a proto se v ní stále přehrabuje, není nikterak podnětlivé tvrzení. Máme však v ponožce jednu šťavnatější myšlenku: Nejvíce hlíny je člověk ochoten přehrabat kvůli barvám.

Jistě tušíte, že narážíme na drahé kamení a jeho barevný třpyt. Možná Vás ale napadne, že nejcennějšími mezi drahokamy jsou přeci diamanty. A ty jsou čiré, ba dokonce sprostě bezbarvé. Platí to i pro ikonický Koh-i-Noor zasazený do britské královské koruny, jehož hodnotu ale nelze zodpovědně vyčíslovat. Naštěstí druhý nejhodnotnější kámen světa je taktéž čirý a ocenit jej lze.

Takzvaný Cullinan byl půlkilový macek z Jižní Afriky pyšnící se tedy neuvěřitelnými třemi tisíci karátů, jenž byl po svém nálezu rozřezán na sto pět menších drahokamů. Odhady hodnotu těchto kamenů udávají lehce nad dva miliony korun za jeden karát. Kdyby mohly, tyto bezbarvé cetky by ještě zbledly ve srovnání s diamanty modrými. V jejich případě se jeden karát šplhá ke sto milionům korun. Uvědomíme-li si, že karát je pětina gramu, což je hmotnost zhruba čtyř kapek vody, dostáváme již docela atraktivní poměr hmotnost-výkon.

Pro srovnání, jeden karát barevně nelibé, ale urputně dobývané surové ropy se pohybuje hluboce pod půlhaléřem. O nic lépe na tom není ani též barevně indisponované uhlí. Naproti tomu smaragdy, opály či tanzanity všechny spojuje poutavá modrozelená barva a výrazně příznivější monetární ocenění. Nevěřím, že se jedná o pouhou náhodu. Naopak jsem pevně přesvědčen, že tvrzení, že pro nic se lidé nehrabou v hlíně s větší vervou než pro hezké barvy, se dostalo obhajoby s vysokým stupněm tvrdosti.

Materiál

Osmdesát pět procent použitého materiálu jest bavlněná příze čtyř barev. Pět procent pak zastane polyamid, jež je použit za účelem zvýšení odolnosti. Kostru ponožky a zbylých deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Pohodlné našlapování Vám přeje
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny