Leden '23

Došli jsme k závěru, že historie kalendáře je možná ještě pestřejší než naše ponožky. A to se v barvách neomezujeme.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada a popřála v lednu všem členům pestrý a šťastný nový rok. A to přestože v Ponožkovicích jsme vyznavači spíše lunárních cyklů. I oběh okolo naší šťastné hvězdy ovšem považujeme za důležitý.

Pravda, nejsme takovými nadšenci jako pradávní Angličané, kteří se rozhodli pro určování slunovratu vztyčit pomocí klád a provazů mnohatunové monolity. Upřímně doufáme, že ve Stonehenge při slunovratech neměli moc často oblačno a jejich úsilí nepřišlo vniveč.

Ostatně z určitého pohledu se jeví slunovrat jako přirozenější počátek roku nežli první leden, při kterém se na obloze odehrávají daleko méně významné jevy než 21. prosince. Tato nepřesnost se však táhne již od dob starověkých Římanů a jejich oslav boha Januse.

Staří Římané zacházeli s  časem vskutku benevolentně, skoro by se chtělo říci až účelově. Jejich měsíce neměly pevnou délku a jejich trvání bylo politickým rozhodnutím. Nezřídka se tak stalo, že mocný politik si namísto prodloužení svého mandátu o další měsíc nechal raději prodloužit měsíc, pro který byl do pozice zvolen. Roztomilý zmatek dal do pořádku až samotný Julius Caesar, který všem měsícům stanovil pevný počet dní. Možná by si ale svůj edikt rozmyslel, kdyby věděl, co do roka a do dne podniknou Brutus a spol.

Posunutí oslavy počátku roku o několik dní tím nebo oním směrem tak nikomu nepřipadalo výrazně pobuřlivé. A samozřejmě není ani sebemenším důvodem, proč by se další oblet okolo Slunce neměl vydařit, ať už začíná kdekoliv a kdykoliv.

Materiál

Pro zajištění příjemného zážitku z nošení tohoto páru, a to jak pro Váš nášlapník, tak pro Vaše oko, jsme jej upletli z osmdesáti procent z česané bavlny ve čtyřech ladících odstínech. Doplněny jsou deseti procenty polyamidu v odstínu pátém pro zajištění vyšší odolnosti úpletu.

Zbylou desetinu tohoto klubového díla tvoří kostra ponožky, jež se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z Lycry. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí naopak dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním příjemné jízdy na (ba)vlně barev
Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny