Prosinec '22

Prosinec '22

Slavnostně, pestře, šťastně a hurá do dalšího kola.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada se prosinci postavila jedné z nejsložitějších otázek civilizace: Je možný svět bez ponožek?

Ponožky existují z těch nejzávažnějších důvodů. Poskytují lidským nášlapníkům nenahraditelné pohodlí ochranou proti chladu, vlhku i oděru. Představme si však kupříkladu zázračnou mast, která tyto role nahradí, a lidské pohodlí by vymizením ponožek neutrpělo. 

Při důkladném lámání hlav nad tímto bolestným scénářem jsme si uvědomili, že odpověď visí jen o kousek níže, doslova okolo krku. Ano, vezměte si takového motýlka, vázanku či kravatu. Jejich původ se datuje do 17. století, kdy do Paříže dorazili chorvatští žoldáci najatí králem Ludvíkem XIII. Jejich hrdla zdobily úhledně uvázané šátky umožňující libovolně pevné upnutí košile. A móda nákrčníkových mašlí se Pařížanům natolik zalíbila, že se jí už nevzdali. Podobně přetrval i geografický odkaz na Dalmácii, neboť „la cravate“ je odvozeninou od „le Croate“ neboli Chorvat. 

Nás však více zajímá budoucnost a zde může předloha kravaty či motýlka hezky posloužit. Ponožky by se totiž jednoho dne mohly stát čistě formálním a slavnostním doplňkem. To by jistě nepotěšilo klubového pokladníka Gustava Škudlonožku. Na druhou stranu již tak vysoký společenský status ponožek by doznal dalšího povýšení. 

Ideální variantou je však ono propojení každodenní účelnosti a vznešeného vzhledu. Ostatně v prosinci se naskýtá příležitostí pro sváteční prezentaci estetických perliček více než dost. Pokud při těchto ponožkových galapředstaveních nebude členům Klubu zima na nohy, pak je vše v naprostém pořádku.

Materiál

Stromově zelená, temperamentně červená a hvězdně žlutá jsou barvy nejen tohoto ponožkového výjevu, avšak i průsečíku lidského vkusu. Možná tedy tuto kombinaci čas od času spatříte i jinde než na své ponožkové výbavě. Sloučeninou jsou Vaše ponožky i z hlediska materiálového.

Ponožkový výjev jest vyveden z osmdesáti pěti procent z česané bavlny a doplněn pěti procenty polyamidu. Zbytek tvoří kostra ponožky, a ta se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z Lycry. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí naopak dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním slavnostně komfortního a esteticky perlivého prosince
Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny