Listopad '22

Listopad '22

Když je vlna z ovce a člověk z opice, tak vlněná listopadová ponožka je vlastně ovečka hřející opičku.

Merino vlna

Příběh

Ze zhruba známých 350 druhů opic a lidoopů se člověk na první pohled vymyká tím, že nemá srst. Důsledky jsou přitom zcela fundamentální, protože primární úlohou srsti je ochrana před vnějšími vlivy. Při její absenci musí zaujmout tuto roli něco jiného, a tudíž vzniká unikátní potřeba pro lidskou rasu: odívat se. S úspěchem tak lze tvrdit, že šaty skutečně dělají člověka. A ponožky tím pádem také.

Tak jako je tomu u všech základních lidských tužeb, také výroba šatstva se doslova proplétá dějinami. Jedním z klíčových vláken této historické nitě je to ovčí. Kupříkladu v Anglii raného novověku prudce stouply výnosy z chovu ovcí kvůli evropské poptávce po vlně. Bohatí vlastníci půdy si začali oplocovat pozemky, aby jejich pastviny nemohli chudší sousedé volně využívat. Ti si tak museli hledat obživu v továrnách, přičemž ve většině případů se jednalo o textilky poháněné silou páry. S oblibou se pro toto období využívá termín průmyslová revoluce, byť obhájit by se dalo i přízvisko „textilní“.

Typický ráz anglické krajiny předělené zdmi, zídkami a ploty je proto téměř přímým důsledkem jiné bariéry. Oblíbenost vlněného vlákna totiž vždy poháněla jeho schopnost odblokovat naše tělo od nezmarů počasí, přičemž jádrem této ceněné vlastnosti je tepelná izolace. Teplo se přes vlněné vlákno dostává hůře, protože je jako každý dobrý izolant velmi členité a plné vzduchových dutinek.

Věříme, že listopadový ponožkový exponát vyrobený z merino vlny napomohl tomu, že termální energie byly i o letošní zimě na Vaší straně.

Materiál

Specialitou tohoto modelu jest jeho složení. Je z osmdesáti pěti procent vyroben z Merino vlny, která je jako dělaná pro nízké teploty, neboť dokáže na noze efektivně udržet Vámi vyprodukované teplo. Vlnu doplňuje pěti procenty zastoupený polyamid, který ponožce zajišťuje vyšší odolnost. Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z Lycry a polypropylenu. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí naopak dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním tepelně přikloněného listopadu
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny