Říjen '22

Říjen '22

Jsme cihlopevně přesvědčeni o tom, že krásné ponožky vydrží déle.

Bavlna

Příběh

Tvorbu nejnovějšího páru měla i tentokrát na starost Nejvyšší ponožková rada, a i tentokrát se pokusila o skloubení užitku s poutavým, ba dokonce krásným vzezřením.

Možná Vás napadá, zda je tento ideál harmonie funkce a formy dosažitelný. A pokud ano, zda to není za příliš vysokou cenu. Odpovědi se jeví zcela zřejmě: cihla a brutalismus. Existuje-li totiž důkaz, že užitečný předmět v sobě může skloubit vedle užitku i krásu, pak jím musí být cihla. Je doslova i obrazně pilířem velké části lidské tvorby. Není to však její nosnost, nýbrž vzhlednost, která pohání oblíbenost cihlových obkladů pro ty ze stěn, které z cihel postaveny nejsou. A jak dokazují starodávná sgrafita imitující cihlovitou strukturu zdi, nejedná se o přechodný trend.

Není však ona investice do vzhledu pouhou rozmařilostí? Neměli bychom obnažit funkčnost a naučit se obdivovat chladnou nahotu nejjednodušších řešení? Tato myšlenka zlákala nejednoho stavitele a zavdala zrodu brutalistní architektuře plné betonových zdí a prosté zdobných prvků. Lidská duše však zarputile žádá více. Když se britský televizní program ptal veřejnosti, jaké stavby by měly být zbourány, 8 z 12 finalistů byly brutalistního původu.

Vzhledná stavba tak může přežít staletí či dokonce tisíciletí, zatímco zraku protivící se zdi vykazují životnost daleko kratší. Stejně tak i my v Ponožkovicích věříme, že oku lahodící ponožky slouží déle. Je téměř vědecky dokázáno, že jsou lépe chráněny proti lichožroutům, a i pravidelná péče o ně probíhá lépe, neboť s úsměvem jde vše lépe. Snad k tomu přispěje i cihlový obklad Vašeho nejnovějšího ponožkového exempláře.

Materiál

Nejvíce cihel i jejich pojiva říjnového páru tvoří bavlněná příze, a to hned z osmdesáti pěti procent. Do díla jsme přimíchali pět procent polyamidu, a to proto, aby výsledná ponožková stavba lépe odolávala opotřebení. Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a díky iontům stříbra také antibakteriální ochranu.

S přáním mnoha kroků na pevných základech
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny