Prosinec '23

Prosinec '23
Bavlna

Příběh

Spojení ponožek a Vánoc je poutem dobře známým. Co však tomuto svazku v našich končinách chybí, je nějaká ta pěkná vánoční tradice. A to jest třeba změnit.

 

Pro inspiraci jsme pohlédli do dalekých krajů a nalezli jsme ponožkami ověnčené krbové římsy a jiné přizdívky. V Ponožkovicích však věříme, že by ponožky měly hrát aktivnější roli než jen vizuálně symbolickou. Žel bohu některé lákavé funkce jsou již obsazeny. Kupříkladu jmelí okupuje úlohu, jež by ponožkám dokonale sedla. Žhavé polibky přinášející štěstí a lásku pod nějakou ponožkovou krasavicí by pozici Vánoc jakožto nejdůležitějších svátků roku učinily doslova neotřesitelnou. Nezbývá však než se poohlédnout jinde.

Ochotně se nabízí kategorie „rituálová“ po boku rozkrojeného jablíčka, rozlitého olova a hozeného střevíce. Podivuhodně se vždy jedná o věštecké praktiky. A to se hodí, jelikož nezávazné předpovídání budoucnosti bez záruk naplnění je pro ponožky hračka.

Postup navrhujeme následující: Na Štědrý den z rána si každý člen rodiny opatří škatuli o minimálním obsahu pět decimetrů krychlových. Do připravených nádobek – ideálně ornamentálních – přesypou všichni celý obsah svého ponožkového šuplíku. Pakliže rituální nádoba nepojme celý ponožkový šatník, je třeba vybrat co nejvíce reprezentativní vzorek.

Posléze ponožkoví věštci poslepu ponožky pečlivě zamíchají a vytáhnou právě jednu výherkyni. Vzhled této ponožky budiž předobrazem nadcházejícího roku pro daného losujícího. Krásné, pestré a barevné exempláře jsou samozřejmě tím nejlepším znamením a těší mne, že Páni z Ponožkovic mají i v tomto směru dobré vyhlídky. Naopak zatvrzelé vyznavače černé ponožkové módy mohu alespoň ukonejšit tím, že nízká očekávání jsou základem spokojenosti.

 

Materiál

Z osmdesáti pěti procent je vyroben z česané bavlny, kterou doplňuje pět procent polyamidu, jenž modelu propůjčuje vyšší odolnost.

Polovinu zbylé desetiny tvoří lycra, aby model dobře přiléhal. Polypropylenové vlákno pak vyztužuje i nárazové zóny na patě a špičce. Antibakteriální ochrana je samozřejmostí.

S přáním nejen svátečním
Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny