Listopad '23

Listopad '23
Merino vlna

Příběh

Nejnovější listopadový ponožkový exemplář je upleten z ovčí vlny plemene merino a slouží jako skvělý doklad toho, že ovce byla ve skutečnosti první úspěšnou domestikací zvířete člověkem.

 

Možná jste zaznamenal rozšířený názor, že jako první jsme zhruba před patnácti tisíci lety ochočili vlka, aby pomohl s lovem. Tato představa však při bližším přezkumu získává obrysy chiméry.

Zaprvé by bylo počáteční přesvědčování hladové šelmy, aby se dělila o kořist, poměrně odvážným počinem. Zadruhé v daném období byl člověk již dávno nejlepším lovcem široko daleko využívající nástroje, pasti a taktiku bez zjevné potřeby vlčí asistence. Spíše vlk začal pokradmo pojídat zbytky lidské potravy a postupně se přitom učil mačkat na člověku ta správná tlačítka. Úspěch této evoluční strategie těžko rozporovat. Lidstvo pro psí oči produkuje milióny tun psí stravy, hračky, dedikovanou zdravotní péči, ba dokonce i pletené ponožky. Kdo ochočil koho, je tedy minimálně sporné.

Přitom třeba právě u zmíněných ovcí – v historickém pořadí druhých souputníků člověka – je patrné, jak moc odlišný může být poměr výhod plynoucí ze vzájemného soužití. Ovce se sama nakrmí, poslouží jako cenný zdroj bílkovin a především přináší rouno. Pro člověka, jenž se během své evoluce na afrických stepích možná zbytečně zbrkle zbavil vlastního kožichu, se povětrnostní podmínky staly hlavní překážkou při obsazování severněji položeného území. Kde bychom byli, kdyby hřejivého ovčího vlákna nebylo?

Materiál

Ponožkové listopadky jsou upleteny z osmdesáti procent z hřejivé merino vlny. Polyamid v podílu deseti procent jsme do ponožky vložili pro zvýšení její odolnosti.

Zbylou desetinu obsahu tvoří lycra a propylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost a lycra jí dodává potřebnou pružnost.

Přejeme Vám nezrádný listopad
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny