Květen '22

Květen '22

V květnu jsme překvapivě řešili otázku, proč se květen nazývá květnem?

Bavlna

Příběh

Při návrhu květnového exempláře jsme se společně s kolegy z Nejvyšší ponožkové rady věnovali jedné aktuální jazykové otázce: Proč se květen nazývá květen?

Odpověď se jeví prostá. Celá řada mnohobuněčných organismů v tomto měsíci vystaví na odiv své pohlavní orgány, přičemž ve většině případů se jedná o květy. Avšak ještě na počátku 19. století čeština označovala pátý měsíc v roce pojmenováním Máj, odvozeného nikoliv od německé včelky, nýbrž od starořímské bohyně jara. A dodnes tak činí většina evropských jazyků. Proč jsme ale my začali využívat název květen?

Hybatelem změny byl český obrozenec Josef Jungmann. Urputná snaha o počešťování u něj ostatně nebyla neobvyklá, jak záhy po svatbě zjistila i jeho do té doby německy mluvící manželka Johanna.

Jungmanna možná políbila múza při překladu Chateaubriandovy novely Atala, v níž figuruje „la lune des fleurs“ neboli měsíc květin. Či jej oslovil polský „kwiecień“, což je ovšem označení pro duben. Dalším zdrojem možných spekulací o původu byla četná moravská nářečí, v nichž se Jungmann úctyhodně vyznal. Alespoň na Pražáka.

Samotné stvoření lexému však negarantovalo jeho úspěch, neb i na tomto poli panovala konkurence. Byli tací, kdož pátý měsíc chtěli zasvětit zelenající se trávě. Posuďte sami, jaké ponožky bychom Vám asi tak v „travenu“ či „trávěnu“ zasílali. Naštěstí však česká duše lační nejen po půvabných ponožkách, ale i po libozvučných slovech.

Materiál

Květy na ponožce jsou upleteny z polyamidu, jež tvoří přibližně deset procent jejího obsahu. A krom jiného pomáhá ponožce odolávat opotřebení. Osmdesát procent ponožky pak jest z bavlněné příze v odstínu červené.

Kostru ponožek a zbylých deset procent tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním pestrých nejen májových kroků
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

Vojtěch Formánek Vojtěch Formánek Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny