Duben '22

V dubnu jsme si pohráli s perspektivou.

Bavlna

Příběh

Při tvorbě dubnového vzoru jsme se společně s kolegy z Nejvyšší ponožkové rady zamýšleli nad dovednostmi našeho zrakového aparátu.

Představte si svět, v němž lidské oko neumí vnímat barvy. Naše životy by se odehrávaly v odstínech šedé, semafory by byly matoucí, barevné televize nepopulární. I proto u nás v Klubu opakovaně oslavujeme schopnost očí vidět barvy. Není to však jediná jejich pozoruhodná dovednost.

Pomyslete kupříkladu na schopnost prostorového vidění, za níž stojí harmonická součinnost očí v páru. Což v Ponožkovicích uctíváme. Dvě oči zabírají okolní svět ze dvou úhlů a jejich obrazy se proto mohou výrazně lišit. Mozkovna si ale s těmito vstupy dokáže hravě poradit a předestře nám trojrozměrný obraz. Říkáme tomu stereopse a pakliže jste si mysleli, že stereo může být jen zvuk, vězte, že bez stereo vidění by každá diskotéka doslova pokulhávala.

Je však třeba zmínit ještě jednu nuanci. Binokulární vidění není jediným vstupem, s nímž mozek při vnímání prostoru pracuje. Vyhodnocuje i další podněty jako sklon, velikost, pohyb a i barvu. To umožňuje s mozkem trošku laškovat a vytvářet prostorové iluze.

Zahledíte-li se kupříkladu na přiložené ponožky, začne se Vám vzor po chvilce prostorově prohlubovat. S iluzemi jsme to však nechtěli přehánět, abyste si nemysleli, že iluzí je i sličnost dubnového ponožkového exempláře. Iluzorní v žádném případě není ani naše přání, abyste svůj duben, a to jak právě probíhající měsíc, tak i Váš nejnovější ponožkový pár, vnímali jako stereo barevný.

Materiál

Dubnové ponožky jsme upletli z osmdesáti pěti procent z bavlny, kterou doplňuje pět procent polyamidu černé barvy. Ten zajišťuje ponožce lepší výdrž.

Zbylou desetinu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává pohodlnou prostorovost a také pomocí iontů stříbra působí antibakteriálně.

S přáním mnoha perspektivních kroků
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

F G Filip Gaspar Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny