Březen '22

Březen '22

V březnu se nám zelenilo. Že by fotosyntéza?

Bavlna

Příběh

Lidská duše od nepaměti toužila po tom znát budoucnost. Ta je ovšem vždy zahalena mlžným oparem. Za jednu věc ale dáme nohu do ohně: přinejmenším v březnu se všem bude zelenit.

Přichází totiž jaro a příroda se pochlubí vším zeleným, co má k dispozici. Stojí za tím chemická reakce, která kdysi život na naší planetě málem zahubila. Jak se to celé odehrálo?

Psal se rok přibližně dvě a půl miliardy před naším letopočtem a jeden druh primitivních mikrobů se začal pyšnit evoluční „novinkou“. Naučil se získávat energii přímo ze slunečního světla. Vedlejším produktem přitom byl toxický plyn zvaný kyslík. Fotosyntetizující mikrobi si na kyslík vyvinuli imunitu, ale okolní život jím skoro uhasili. Evoluce ovšem kvapem – během několika málo desítek miliónů let – přišla novým s využitím kyslíku. Dýcháním.

Co to má společného s jarním zeleněním? Všechno, protože fotosyntéza dnes veškerý život pohání. Ji samotnou pohání modré a červené světlo. To si chlorofyl schroupe a zbytek světelného spektra odhodí do okolí. Jelikož se bílé světlo ze Slunce ochuzené o modrou a červenou část stává zeleným, jeví se nám rostlinstvo zelené. Dá se přitom říci, že podobně jako dříve kyslík i zelená barva je vlastně nechtěným vedlejší produktem fotosyntézy.

Evoluce proto opět přišla s řešením a jeho součástí jsou tyto březnové ponožky. Na zelenou barvu jsme se totiž jako živočišný druh skvěle adaptovali a její odstíny rozeznáváme zdaleka nejlépe ze všech barev. A navíc jsme si ji oblíbili. V čínské kultuře je zelená považována za barvu harmonie. Greenpeace ji pak doslova spojili s mírem a zelená je také oblíbenou páteční barvou nejen švédské mládeže. A zelenou na semaforu asi ani nemusíme zmiňovat. Tou pravou třešničkou by však měly být právě ponožky, se kterými máme pro své kroky zelenou vždy.

Materiál

Z osmdesáti procent tento pár tvoří bavlněná příze. Přidáno jest deset procent polyamidu, a to na ta nejexponovanější místa, aby ponožky více vydržely. Zbylých deset procent vyplňuje Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním ať se Vám při každém kroku zelení
Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny