Září '21

Září '21

V září jsme oslavovali nejstarší pánské řemeslo. Všechny šašky, klauny a další moudré blázny.

Bavlna

Příběh

V září jsme se na Nejvyšší ponožkové radě zamysleli nad nejstarším dámským řemeslem. Bylo to však čistě z profesního hlediska, neboť pánský protějšek nevěstky nebyl doposud vyhlášen. A to nás nemohlo nechat chladnými.

Kovář, tesař či švec jsou jen zlomkem množiny horlivých aspirantů. Zapomínat by se však nemělo ještě na jednoho koně. A rovnou prozradíme, že se nejedná o koně černého. Šašek totiž může mít nanejvýš černý humor, jeho oděv ovšem musí být pestrý třeba jako Vaše ponožky.

Designovaného šášulu si dopřávala již řada přírodních národů. Příkladem za všechny budiž indiánské kmeny v předkolumbovské Americe, jejichž šašci zvaní Tatsuki pomocí humoru hasili ohně mezilidských svárů. Doslova královskou disciplínou v oblasti citlivých rozprav však byla konfrontace se středověkým monarchou. Králův názor byl zákon a rozčarování ostré jako katova ocel. Nejvíce si proto mohl dovolit ten, kohož nikdo nebral smrtelně vážně.

Kupříkladu Jiří z Poděbrad nenaslouchal nikomu více než rozvernému Janu Palečkovi. Dvorní šašek anglického Jindřicha VIII. byl zase tak úspěšný jako bavič i rádce, že navzdory popravčímu apetitu svého krále nejen přežil, ba dokonce později sloužil i královně Alžbětě I.

Kdo ví, zda moudrý blázen nebyl vlastně praotcem všech poradců a konzultantů, vznešených to řemesel současné epochy. Pro místo na piedestalu nejstarších živností po boku kurtizán má tedy pestrý kolega ze zábavního průmyslu argumentačně vyzbrojeno.

Materiál

V míře osmdesátiprocentní v zářijových ponožkách převládá bavlněná příze pestrých odstínů. Bavlnu doplňuje deseti procenty polyamid, který pomáhá ponožce odolávat opotřebení.

Kostru ponožek a zbylých deset procent jejich obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny