Únor '21

V únoru jsme po vzoru našich opičích předků vykulili oči na načervenalé krásky.

Bavlna

Příběh

Při tvorbě únorových ponožek čelil Hubert Ponožka, sekretář Klubu, nařčením, že nadržuje červené barvě.

Červenou považujeme za barvu moderní a sexy. Zhruba před 30 až 50 milióny let měli naši opičí předchůdci oči vybavené dvěma druhy světločivných buněk. Jedny se specializovaly na modrou část spektra a druhé na zelenou. Červená byla neviditelná.

Při oddělení primátů od zbytku opičí říše však bylo oko doplněno o „senzory“ červené. Někteří antropologové věří, že lepší schopnost identifikovat zralé ovoce mezi zelenými listy poskytla našim předkům evoluční výhodu. Nevíme, zda u primátů též láska procházela žaludkem, ale shodneme se, že této teorii chybí kapka romantiky.

Pestré čtení na 2 minuty: Jak vidíme (nejen) barevné ponožky

Naštěstí existují i další hypotézy. Jedna z nich spojuje naši schopnost vidět červenou barvu s dámským hormonem estrogenem, kterýžto zlepšuje prokrvení mimo jiné v obličeji. Jelikož hladina estrogenu je na maximu těsně před vrcholem plodnosti, nabízí se vysvětlení, že samci schopní detekovat dobře prokrvené, a tudíž lehce načervenalé, samičky dokázali lépe načasovat své dvoření.

Tito bystří opičáci měli posléze více opičátek a jejich geny včetně vylepšeného zraku převládly. Červená se tedy nestala sexy, protože se nám na pohled líbila. Červenou jsme začali vidět proto, že je sexy. Posouzení, zda jsme se v únoru ponořili příliš hluboko do zrádných vod evolučního bulváru, ponecháme na Vás.

Materiál

Osmdesát procent použitého materiálu u únorových ponožek jest bavlněná příze. Deset procent jejich hmotnosti pak tvoří polyamid, jímž jsou za účelem zvýšení odolnosti vyvedeny mimo jiné šikmé tvary šedé barvy.

Kostru ponožky a zbylých deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

O Z Ondřej Zagatta Člen Klubu Pánů z Ponožkovic
D H Danka Hassmannová Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny