Březen '21

Březen '21

Březen ve formě i funkci aneb Bauhaus v ponožkové akci.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožkové rada v březnu pomohl jistý Walter Gropius, zakladatel umělecké školy Bauhaus.

„Nezvedejme pyšnou bariéru mezi uměním a řemeslem. (…) Umění musí tvořit. Vyžeňme umění do dílen a továren!“, horoval Němec ve svém manifestu z roku 1919.

Přestože nezmiňuje výrobu ponožek konkrétně, jeho pohled se nám zamlouval. Samozřejmě ve všem s ním ale souhlasit nelze. Třeba hned úvodní věta slavné deklarace, že „nejvyšším cílem umění je architektura“, dává tušit, že kolega Walter byl architekt.

A také to byl muž poutavých paradoxů. Jeho hlavním konstruktem se stala nehmatatelná myšlenka o propojení formy s funkcí, řemesla s uměním a krásy s jednoduchostí. To byl i ideál jeho kontroverzní školy, jež byla hned zkraje nacistické vlády v roce 1933 uzavřena. Paradoxně tím došlo k diaspoře studentů, učitelů i myšlenek do celého světa.

Po druhé světové válce se Bauhaus stal inspirací pro chicagské mrakodrapy, východoněmecké paneláky i švédské nábytkáře. Aby tomuto hnutí vzdal hold, nechal Steve Jobs první továrnu Apple Computer vymalovat barvami Bauhausu – červenou, žlutou, modrou a černou. Pravda, s přesunem výroby do Číny převládla spíše červená.

To však nic nemění na tom, že Walter Gropius by byl z dneška unešený. Zřejmě i Vaše žehlička totiž nese známky jeho myšlenek. A nově je tomu tak i u Vaší ponožkové výbavy.

Materiál

Ponožka jest upletena z osmdesáti procent z bavlněné příze, kterou doplňuje deseti procenty polyamid. Jsou jím vyvedeny mimo jiné všechny drobné motivy tří barev.

Kostru ponožek a zbylých deset procent jejich obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

T H Tomáš Hnízdil Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny