Listopad '21

Listopad '21

Listopadové vlněné, (nejen) ovcemi vysněné.

Merino vlna

Příběh

Jak říkal slavný francouzský osvícenec Voltaire, muže je třeba soudit dle jeho otázek, nikoliv odpovědí. A tak jsme se u listopadových ponožek zabývali otázkou, jež je opomíjená tak často, že je to vždy: „Jaké ponožky by nosily ovce, kdyby nějaké nosily?“

Věříme, že tímto dotazem bych udělali na Voltaira dojem. A tím bychom mohli listopadový příběh ukončit, neboť odpovědi jsou prý druhotné. Slušelo by se ovšem alespoň zmínit, že listopadový exemplář byl vyroben z vlny ovčího plemene Merino, kterážto Vám bude pomocnicí v boji proti nastupujícím mrazíkům. A byla právě inspirací pro mou otázku.

Je třeba doplnit, že Voltairovy názory nebyly vždy přijaty s otevřenou náručí. Proto přece jen nabídneme i pár vět oznamovacích. Ovce by si jistě přály ponožky barevné. Vedle bílé a černé totiž vidí dobře červenou, zelenou a žlutou. Máte-li třeba Listopadky zrovna na novou, nestyďte se krátce odtrhnout zrak od těchto řádků. Koneckonců oproti ovčím 330 ° máme zhruba poloviční zorné pole. Není však co závidět. Široké zorné pole je evoluční výsadou lovné zvěře, neboť predátor může přijít odkudkoliv.

Někoho by mohlo napadnout, že ovce by nechtěla vlněné ponožky. My si však myslíme, že ano. Přes deset tisíc let lidského šlechtění učinilo z ovcí tak výkonné producenty výhřevného rouna, že bez pravidelného sestřihu se leckterá plemena (včetně Merina) doslova uvaří ve vlastní vlně. Výroba vlněného textilu je tak pro ovce možná ještě důležitější než pro lidi.

Verdikt je tedy jednoznačný. Červeno-zeleno-žluté vlněné ponožky by ovcím splnily netoužené tužby.

Materiál

Madam gravitace je mocná dáma tlačí k zemi nejen třeba listí, nýbrž i chladný vzduch. A Vaše nášlapníky jsou v první linii v boji s tímto zákeřným nepřítelem. Budiž jim Vaše nové ponožky z vlny ovčího plemene Merino dobrým ochráncem.

Šedesát pět procent ponožky jest tedy upleteno z vlněné příze, již doplňuje dvacet procent tradiční bavlny a pět procent polyamidu. Ten zvyšuje odolnost ponožek proti opotřebení.

Zbylých deset procent tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

S přáním dobře termicky izolovaných dnů
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny