Červen '20

Červen '20

Vulkán v deštném pralese způsobí paniku. Najde se hrdinný zachránce?

Bambus

Příběh

Červnové ponožky tvořily společně s blížícím se létem a vodou fyzikální zápletku, za kterou by se nemusel stydět ani Jules Verne.

Vysoké atmosférické teploty a záliv slunečního záření často dopadajícího na tmavé boty jsou vulkanickou kombinací. Teplota nášlapníků stoupá a ostatní části těla na tom nebývají o moc lépe. Každý úd sám za sebe! Nezbývá než nasadit krůpějky vody, též známé jako pot, které při odpařování snižují teplotu styčného povrchu.

Chladící systém vyvíjený po miliony let však nebere v potaz antropologicky žhavou novinku v podobě obuvi. Ta omezuje proudění vzduchu a brání účinnému odpařování. Tvoří se mikroklima teplé a vlhké – až tropické. Nebohý nášlapník nechápe, proč se voda neodpařuje. „Asi jsme v deštném pralese, vzduch má vysokou vlhkost a odpařování je pomalé“, pomyslí si. „Více potu!“, volí v dobré víře nesprávné řešení a roztáčí začarovaný kruh.

Spasitelem může být jedině ponožka. Miniaturní skulinky ve vláknech vodu nasají a drží v bezpečné vzdálenosti od panikařícího nášlapníku. Jak ale odčerpat vlhkost mimo uzavřený ventilační okruh, když voda přirozeně klesá k zemi a jediná cesta ven vede nahoru? Pletená hrdinka tasí nečekané eso: kapilární efekt. Jsou-li příčky pomyslného žebříku nastaveny správně, mohou se spiknuté vodíky s kyslíky dostat po troškách až nad okraj boty, kde splynou s prvním závanem suššího vzduchu.

Navíc červnový ponožkový exemplář tvoří mimořádně prodyšná vlákna pocházející z bambusu. Tedy rostliny, která nejen že roste jako z vody a pochází z vlhkých tropických oblastí, nýbrž je i hojně využívána na žebříky či dokonce na výšková lešení.

Materiál

Osmdesát procent obsahu tvoří bambusová viskóza, která zejména v teplejších dnech přináší zvýšený nožní komfort. Bambus doplňuje pěti procenty bavlněná příze a pěti procenty polyamid, jež bambusové ponožce zajišťují lepší odolnost.

Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

T H Tomáš Hnízdil Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny