Červenec '20

Červenec '20

Červenec nastolil růžové vztahy mezi barvami.

Bavlna

Příběh

Barvy jsou v Ponožkovicích žhavým tématem vždy. V poslední době však náš příklad následuje stále více uskupení. Barvy, a obzvláště jejich rovnoprávnost, se staly předmětem širokého zájmu.

Určitě si povšimte, že červencový model je zčásti zahalen do černého hávu. Černá to přitom v Ponožkovicích neměla vždy jednoduché, a dokonce i samotný Hubert Ponožka, známý to milovník všech barev a odstínů, se o ní mohl vyjádřit pochybovačně či dokonce nepochvalně.

Na jeho obranu je však třeba podotknout, že ve světě pánských ponožek nelze hovořit o útlaku černého, nýbrž spíše o jeho přetlaku. Nemilosrdné pohlcování světla všech vlnových délek v oblasti pánského nášlapníku však nebylo pouhým módním trendem či nesmělou konvencí. Nezřídka se jednalo o výslovná pravidla, ať již pod hávem etikety, pracovní uniformy či jiného eufemismu pro systémové vyčlenění nežádoucích barev.

Ano, diskuse je to nepohodlná, avšak postavme se k ní nártem a pohleďme rovnou na barvu nejvíce utlačovanou: růžovou. Ještě v 18. století byl přitom růžový odstín výrazem luxusu jak v dámské, tak i pánské garderobě. Levná průmyslová barviva však dříve vzácný odstín zpřístupnila masám. Nejrychleji se příležitosti chopily podnikatelky v hodinovém pohostinství, jimž se zamlouvala podobnost s lidskou pokožkou a domnělá iluze nahoty. Výsledkem nebylo pouhé „zdámštění“ růžové. Promiskuitní meziválečné období skotačící v rytmech svůdného jazzu uvrhlo růžovou na samé dno společenského žebříčku.

Díky módním ikonám, jakými byli kupříkladu král Elvis a jeho věrný Cadillac, se vnímání společnosti časem posunulo. Avšak kousek ještě chybí, či spíše do července chyběl.

Materiál

Červencové ponožky sestávají z osmdesáti pěti procent z přírodní bavlny, která jest doplněna pěti procenty polyamidu. Ten přináší ponožce lepší odolnost.

Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny