Duben '20

V dubnu jsme si proklepli všechny hlavy dub(n)ové.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožkovou radu při dubnovém ponožkování schvátila tvrdohlavost. A s ní spojená posedlost zelenou barvou.

Touže po postavení vedle takových velikánů lidské anatomie, jakými byli kupříkladu Gustav Fritsch či Victor Frankenstein, pustil se proto sám Hubert Ponožka do přezkumu teorie, zda na jaře u lidí nedochází k vyztužení čelních kostí. Nejprve jsem uspořádal turnaj v berany, berany, duc a pomocí mikrofonu jsem pečlivě zaznamenával zvukovou intenzitu srážek. Tato metoda se ukázala dokonalá až na to, že i sebemenší frakturka výrazně mění zvukovou stopu kolize. Což kdyby býval Hubert tušil, zrušil by tři neměřená tréninková kola na začátku klání.

Vědec však musí být vytrvalý a stavět na práci svých kolegů. V jeho případě jím byl fyzik Gabriel Janka, který roku 1906 vydal knihu Tvrdost dřeva. Rakouský kolega v ní popsal test tvrdosti spočívající v měření síly nutné pro zatlučení poloviny kovové kuličky o průměru 11,28 milimetru. Bohužel stejně vytrvalí nebyli radní z Nejvyšší ponožkové rady, kteří odmítli poskytnout pro Jankův test tvrdosti byť jedinou lebeční kost, přestože jich každý má dvacet dva.

Dokonce mi výměnou za pozastavení vědecké činnosti kolegy Huberta nabídli možnost obohatit zelenou dubnovou ponožku o druhý barevný prvek. Nakonec přeci jen další triumf vědy nad paličatostí. A dokonce na jaře!

Materiál

Dubnové ponožky jsou z osmdesáti pěti procent upleteny z česané bavlny. Doplňuje ji pěti procenty polyamid, jímž jsou vyvedeny také všechny malé oranžové prvky.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

В З Василий Згуровец Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny