Březen '20

Březen '20

V březnu jsme se v Ponožkovicích oháněli pravítkem.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada v březnu hledala symbol počátku lidské civilizace či dokonce lidství samotného.

Hned první návrh byl velmi kvalitní: „Šaty, neboť šaty dělaj’ člověka!“

Přes značnou rozšířenost této myšlenky jsme ji však museli prohlásit za nepravdivou. Larvy chrostíků, okřídleného hmyzu s proměnou dokonalou, si tvoří slušivé schránky téměř z čehokoliv, co najdou ve svém okolí. Pravda, kamínky slepené slinami nejsou (možná zatím) vrcholem milánské módy, avšak definici oděvu z našeho pohledu splňují.

Naštěstí si larvy chrostíků ani žádný jiný živočišný druh netvoří speciální pokrývky pro své nohy. Ano, chápeme, že logika se může zdát lehce účelová, avšak závěr je nesporný: unikum lidstva nespočívá v oblékání těla, nýbrž v odívání nohou. Lidství tak nesymbolizují nejlépe šaty, nýbrž ponožky.

Tím jsme si však paradoxně moc nepomohli. Ponožky s motivem ponožek by byly jako štrůdl plněný listovým těstem. Poněkud suché.

Někdy je však správné řešení přímo před námi. Dokážete-li své oko či dokonce obě na moment odtrhnout od těchto poutavých řádků, jistě ve svém okolí spatříte hned několik rovných čar, hran či okrajů. Na rozdíl od lidí však příroda dle pravítka nemaluje. Existuje-li tedy nějaký symbol lidského vztyčení se nad zbytek přírody, pak jím musí být rovná čára.

A proto ať už to byl kdokoliv, kdo namaloval pomyslnou startovací čáru lidské civilizace, jistě se ji snažil narýsovat co nejrovnější. 

Materiál

Osmdesát pět procent ponožkového materiálu jest česaná bavlna, jíž jsou tvořeny všechny velké obdélníkové plochy. Bavlnu doplňuje pěti procenty polyamid.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

P E Péter Ernyei Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny