Prosinec '20

Prosinec '20

„Dvakrát nevstoupíš do stejné ponožky,“ zvolal by v prosinci Hérakleitos.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada se v prosinci neshodla na tom, zda letošní rok podtrhoval, či vyvracel slavný postulát antického filozofa Hérakleita, že „nevstoupíš dvakrát do téže řeky.“

To nám však nezabránilo v tom, abychom si uvědomili, že Hérakleitovo učení se nejvíce hodí právě na prosinec. Například základním prvkem jeho světa je oheň. A kdo by si v prosinci rád nezapálil nějakou tu svíčku? Či dokonce čtyři, že ano?

Jeho hlavní myšlenkou však bylo, že vše se neustále mění a je v konstantním pohybu. Je to právě závěr prosince, kdy slavíme narození jednoho z největších hybatelů lidské historie, jehož učení se stalo pilířem moderní civilizace. Byl velký den, když se 25. prosince 1642 narodil malý Isaac Newton, autor slavných pohybových zákonů.

Ani Hérakleitův tok změn není náhodný. Řídí jej božský řád, o němž obšírně rozprávěl i jiný prosincový rodák. Popis „jednoho moudrého“, jež řídí pohyb všeho, dokonce zavdal pochybnostem, jestli Hérakleitos nežil později než v 5. století před Kristem, a nemohl se jím přímo inspirovat. Dnešní historici se však shodují, že by k tomu řecký myslitel potřeboval stroj času. Inspirace v opačném gardu by však byla technicky daleko méně náročná.

Stroj času pro inspiraci tokem změn jsme nepotřebovali ani my. A tak na Vaší ponožce „Hérakleitce“ není žádný jeden prvek dvakrát. Vstoupit do ní ovšem můžete, kolikrát jen budete chtít.

Materiál

Česaná bavlněná příze tvoří osmdesát procent obsahu ponožky. Polyamidu pro zvýšení odolnosti, kterým jsou zároveň vypleteny drobné geometrické prvky, jsme přidali deset procent.

Kostru ponožky a zbylých deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

P A Petr Anděl Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny