Listopad '20

Listopad '20

Listopadem jsme chrabře propluli na ovčí vlně.

Merino vlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada se v listopadu inspirovala u ovčího rouna. Ač ovce nebývá považována za symbol odvahy, její rouno se pojí s přesným opakem – chrabrostí.

Listopadové ponožky byly jako již obvykle vyrobeny z vlny ovcí Merino a tak jsme uvažovali, že bychom je pozlatili. Chtěli jsme tím vzdát hold hrdinným Argonautům z prastarého řeckého mýtu. Iáson, velitel bájné lodi Argó, musel prokázat nezlomnou kuráž tím, že zapřáhl býky se železnýma nohama a ohnivým dechem, zoral s nimi pole a zasel dračí zuby, z nichž vyklíčilo vojsko, které následně sám přemohl. Naše nadšení ale ochladlo poté, co jsme si uvědomili, že mýtus o Argonautech končí na typicky starořecký způsob – v záplavě krve. Nejen beránčí.

Naštěstí vlnu nevzývali pouze starověcí Argonauté, nýbrž tak činí i novodobí astronauté. Pro ty je merino vlna jedním z klíčových materiálů, ač důvody jsou malinko odlišné. Odolnost proti oděru přebíjí ve stavu „bez tíže a bez pračky“ odolnost proti odéru. Tepelná izolace pro boj s přízemními mrazíky nezahřeje tolik jako vysoká teplota vzplanutí, která může kosmonautům zachránit při nehodě i výše položené partie, než jsou nášlapníky.

Nová pletená črta tedy pojednává spíše o kosmické odvaze na oběžné dráze nežli o antickém hrdinství na rozbouřeném moři. V obou případech však platí, že pro dosažení cíle je vedle odvahy také třeba táhnout za jeden provaz. Ten bych však ponechal pomyslný, neboť pevnost v tahu není jednou z mnoha předností merino vlny. Na ponožky se ale hodí skvěle.

Materiál

Listopadové ponožky jsou z osmdesáti procent vyrobeny z Merino vlny, která je jako dělaná pro nízké přízemní teploty, neb dokáže nášlapník statečně chránit před podchlazením. S vlnou spolupracuje deseti procenty zastoupený polyamid, který ponožce zajišťuje lepší odolnost. 

Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu. 

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

Jakub Lojda Jakub Lojda Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny