Říjen '20

Říjen '20

Kupříkladu listy a ponožky se v říjnu vybarvily půvabně.

Bavlna

Příběh

Členové Nejvyšší ponožkové rady přišli s nominací října na titul nejbarevnějšího měsíce. Sám Hubert Ponožka, sekrertář Klubu, ovšem premianta hledal spíše uprostřed jarního rozkvětu. Předložené podzimní argumenty ale byly však působivé. A hlavně velmi početné.

Vzrostlý listnatý strom se může honosit padesáti až sto tisíci listy, přičemž na planetě Zemi jsou zhruba tři biliony stromů. To alespoň tvrdí Dr. Crowther, botanik z Yalovy univerzity, byť musíme podotknout, že na náš dotaz, zda stromy osobně spočítal a jedná se tak o důvěryhodný údaj, doposud neodpověděl.

Polovina z tohoto počtu se nachází v tropech a subtropech, takže je z podzimních úvah vyřadíme. Vyloučit musíme také zatvrzele zelené jehličnany. Těch je například v Česku zhruba dvoutřetinová většina, avšak listnaté stromy bychom měli podložit i některými druhy keřů. Takže bychom to viděli na kompromisní ponížení o další polovinu.

Dostáváme se na stále rozkošných 750 miliard opadavých stromů (a keříků). V průměru jim přisuďme konzervativních deset tisíc listů na kus. Nemalou násobilkou dojdeme k číslu 7,5 biliard neboli zhruba jeden milion podzimně zbarvených listů pro každého pozemšťana.

Jistě nás nebudete tahat za jeden či dva lístečky, ale namítnout byste zcela správně mohli, že jižní polokoule si v říjnu užívá jarních odstínů. Ta však obsahuje pouze třetinu celosvětové pevniny a její většina je v již vyloučených tropických oblastech. Nicméně pro klid duše můžete součet o pár set bilionů ponížit. Věřím, že se i tak sejdeme u podobného závěru: důvodů, proč si užít krásný podzim s říjnovými ponožkami, se najde více než dost.

Materiál

Bavlněná příze tvoří osmdesát pět procent ponožek. K ní je přidáno pět procent polyamidu, který pro ponožku zajišťuje lepší odolnost proti opotřebení. 

Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu. 

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny