Září '20

Září '20

Září jsme si dali trošku skotské.

Bavlna

Příběh

Minimálně spoluautorství při navrhování zářijové ponožky patří skotskému klanu Campbellů. Její vzor je totiž odvozen od vzhledu tradiční vlněné látky „tartan“ využívané pro neméně tradiční pánské sukně neboli „kilty“.

A byli to právě Campbellové, kteří v 16. století začali ke svým kiltům nosit podkolenky ve stejném vzoru. Možná tomu tak ale vůbec být nemuselo, nebýt jednoho zaškobrtnutí. V druhé polovině 13. století panoval ve Skotsku král Alexandr III., jehož poklidná vláda umožňovala pozvolné ekonomické i kulturní prolínání skotské a anglické šlechty. Král však neměl vhodného dědice trůnu a když roku 1286 netrpělivě pospíchal za svou mladou ženou, aby to napravil, jeho věrný vraník nezvládl jeden krok na útesech zálivu Pettycur.

Dopady byly tvrdé nejen pro panovníka a jeho přepravce. Skotsko se dědice trůnu nedočkalo a sporů o nástupnictví nemilosrdně využil anglický král Eduard I. Získal tím svou přezdívku „Kladivo na Skoty“ a zažehl 32 let trvající válku o skotskou nezávislost. To byla ta první. Druhá válka za nezávislé Skotsko na sebe nenechala dlouho čekat a zuřila dalších 25 let.

Kdoví, jak by dnes vypadalo Skotsko, kdyby nestrávilo polovinu 14. století i na středověk hodně nevybíravými válkami s Anglií. Například bychom dnes neznali Williama „Statečné srdce“ Wallace, národního buditele se sekerou v ruce a šíleným výrazem Mela Gibsona ve tváři. Naopak bychom se možná dočkali pozvolného poangličtění skotské šlechty do takové míry, že by v 16. století Campbellové tradiční skotský kroj již nenosili. Jak by pak k němu mohli vymyslet ladící ponožkový vzor? Můžeme jen spekulovat, neboť i sám Alexandr III. Skotský by jistě souhlasil, že se vždy může něco zvrtnout.

Materiál

Zářijové ponožky se skládají z osmdesáti dvou procent z bavlněné příze, kterou obohacuje osmi procenty polyamid. Ponožce přináší zvýšenou odolnost a jsou jím také vyvedeny všechny bílé prvky.

Kostru ponožky a dohromady deset procent jejího obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, Lycra jí dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

J G Jozef Gažo Člen Klubu Pánů z Ponožkovic
T H Tomáš Hnízdil Člen Klubu Pánů z Ponožkovic
J G Jozef Gažo Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny