Červenec '19

Červenec '19

Trocha pletařské magie aneb když jsme vykouzlili zelenou.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada v červenci rozjímala nad orgány mužského těla. A shodla se, že existuje postavení jakéhosi ústředního průvodce našimi životy.

Radní si však hned uvědomili, kolikrát nám tento skaut mezi orgány poskytl nepřesné, ba dokonce klamavé vidění světa.

Předmětem diskurzu byly samozřejmě oči a optické klamy. Pro příklad jsme nemuseli chodit daleko: jednu iluzi jsme vpletli přímo do červencových ponožek. Poodstoupíte-li od svého exempláře, zpozorujete, že žlutomodrá kolečka postupně zelenají, přestože v celé ponožce není jediná zelená nitka. To je však pouhá špička barevného ledovce.

Fyzikálně vzato lidské oko vidí pouze tři barvy: modrou, zelenou a červenou. Samozřejmě tím neobviňujeme velevážené členy Klubu Pánů z Ponožkovic z barvosleposti. Lidské oko však obsahuje pouze tři druhy čípků reagujících na tři různé vlnové délky světla. Z toho, jak moc silně je ten či onen čípek stimulován, mozek posléze maluje obraz skutečnosti okolo nás.

Je proto sama barva pouhou iluzí? Inu, barva je reakcí Vašeho těla na styk s okolním světem. Není tedy o nic větším přeludem než lahodná chuť vzniknuvší stykem chuťových pohárků s borůvkovým koláčem či příjemné šimrání při oblékání nových ponožek.

Jsou-li tedy barvy vskutku klamem, jedná se o klam opojný. A naši průvodci jsou těmi, kdož nám tuto delikatesu věrně servírují. Jistě se na ně tedy nebudeme hněvat, že čas od času dojde k záměně borůvky za jahůdku. 
   

Materiál

Zajímalo by Vás, z čeho se skládají červencové ponožky?

Osmdesát pět procent jejich objemu tvoří bavlněná příze. Pět procent pak polyamid, jímž jsou vypleteny barevné proužky.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen propůjčuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost. V ponožce se nacházejí ionty stříbra, jež působí antibakteriálně.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny