Srpen '19

V srpnu jsme se pustili do gastronomického dobrodružství.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada se v srpnu rozhodla podniknout menší gastronomické dobrodružství. Stravovací nároky ponožkových radních však byly nemilosrdné.

„Existuje pokrm, který by pocházel z kulturně vyspělého prostředí a honosil se adekvátně dlouhou i úspěšnou tradicí?“ začali se radní ptát. „Vybraná pochoutka by navíc měla odkazovat na lásku k barvám a pestrosti.“ Valného smyslu by též nemělo zabývat se delikatesou již obecně oslavovanou. Ideální kandidát by proto byl svým způsobem nedoceněný či částečně přehlížený, tak jako se to děje miliardám ponožek.

Nevěříte, že takovou lahůdku lze nalézt? Pak dovolte, abychom Vám představili farfalle. Díky svému charakteristickému tvaru si tato odrůda italských těstovin propůjčila jméno od motýlů. Tedy od druhého největšího a suverénně nejbarevnějšího řádu hmyzu.

Poprvé bylo o farfalle slyšet v 16. století v Lombardii. Jejich objev se řadí po bok penicilínu, inkoustové tiskárny či brambůrků vzniknuvších holou náhodou. Italská šetřivost raného novověku bránila hospodyňkám vyhazovat odřezky těsta, takže drobné kousky s roztřepenými stranami nazdobily geniálně prostým chvatem: krátkým mačkavým úchopem mezi palcem a ukazováčkem. Tak zavdaly vzniku onoho motýlkového tvaru.

Ano, možná jste překvapen naší volbou, jelikož spaghetti či maccheroni považujete za větší těstovinové celebrity. Kde jinde by však měli nalézt zastání ti méně oslavovaní, avšak neméně zasloužilí, když ne ve Vašem ponožkovém Klubu?

Materiál

Osmdesát osm procent srpnové ponožky tvoří bavlněná příze, kterou jsou vyvedeny všechny tři hlavní barvy ponožky. Dvěma procenty pak objem ponožky doplňuje polyamid. Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen propůjčuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost. V ponožce se nacházejí ionty stříbra, jež působí antibakteriálně.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

Jakub Lojda Jakub Lojda Člen Klubu Pánů z Ponožkovic
L K Lukáš Kroupa Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Zajímavé články z PonožkovinVíce článků

Angličtina se srpnovou ponožkou

31. 08. 2019

Angličtina se srpnovou ponožkou

Léto je pryč, ovšem sekretář Klubu Hubert Ponožka ani během úmorných veder nelenil a pilně piloval druhou letošní prázninovou lekci.

English with Ponožka

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny