Prosinec '19

Prosinec '19

Letos máme vánoční ozdoby nejen na stromku.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada v prosinci rozhodla pohlédnout zpříma osudu do očí a vytvořit pro náš pánský ponožkový klub vzor s visacími koulemi.

Musíme však přiznat, že se jednalo spíše o připomínku Vánoc.

Možná Vás také napadá, proč se vlastně dobře vyfoukané koule na vánoční stromeček věsí. Bohužel pravda se zdá býti pohřbena příliš hluboko pod nánosy času a teorií o původu vánoční dekorace je zhruba stejný počet jako jejích druhů.

Poměrně jistě ale víme, kdo začal na konci 16. století na výrobě vánočních ozdob vydělávat. Byl to Němec Hans Greiner z městečka Lauscha ležícího zhruba 80 kilometrů západně od Aše. Blízkost ke zdroji však našince nezlomila, neb Češi stromečku a kouzlu skleněných baněk odolávali až hluboko do 19. století.

Navíc i přes mohutnou sklářskou tradici se ještě v roce 1933 do Československa skleněné vánoční ozdoby dovážely. Během velké hospodářské krize se však český sklář se vší vervou chopil i visacích koulí. Stačilo několik sezón a české ozdoby pronikly do všech koutů Vánoce slavícího světa. V prosinci si tak nemusíme připomínat pouze Ježíškovy nedožité narozeniny, nýbrž i mimořádné úspěchy sklářské obce v české kotlině, potažmo v celém středoevropském regionu.

Materiál

Prosincové ponožky sestávají z osmdesáti osmi procent z bavlněné příze, kterou doplňují dvě procenta polyamidu.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny