Listopad '19

Listopad '19

V listopadu jsme se připravili na úder generála Mráze a maršála Zimy.

Merino vlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada v listopadu upřednostnila před vším ostatním důkladnou zimní přípravu.

Podcenění maršála Zimy se totiž nevyplácí. Vyprávět by o tom mohl kupříkladu Napoleon Bonaparte a ještě více jeho vojáci na tažení do Ruska.

Nášlapníky jsou totiž v boji se zimou pěšáky první linie. Zaujímají v tepelné regulaci našeho těla výsadní postavení. Jejich velká povrchová plocha a množství malých cévek z nich činí ideální vývod tepla. Ano, učená literatura uvádí ještě jeden důvod: velkou vzdálenost od životně důležitých orgánů. Nicméně v Ponožkovicích tento názor považujeme za velmi kontroverzní.

Na druhou stranu nelze popřít, že při nastupující hypotermii, tedy podchlazení, je jako první uzavřen přívod hřejivé krve právě do nejúčinnějších tepelných vývodů na celém těle. Dlouze vyprávět by o tom dokázal nejeden pajdající horolezec.

A tak je listopadový ponožkový exemplář upleten z vlny ovčího plemene merino. Ta se vyznačuje vlákny tenkými a jemnými téměř jako u bavlny, avšak s přidanou hodnotou v podobě skoro až legendární hřejivosti. Věříme proto, že pěchotu nebude třeba obětovat a vsouboji s maršálem Zimou mají naši členové k dispozici dvě dobře prokrvená bodla.

Materiál

Listopadový pár je výrazne specifický tím, že z osmdesáti osmi procent sestává z Merino vlny. Ta je plně připravena zejména na zimní měsíce, neb dokáže ochránit nášlapníky pred klesajícími teplotami. Vlnu doplňuje dvěma procenty na polyamid.

Kostra ponožky se skládá po peti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajištuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny