Květen '18

Květen '18

Je květ symbolem reklamy ve světě hmyzu? Ani takto záludných otázek se nebojíme.

Bavlna

Příběh

V květnu jsme se v Ponožkovicích zamýšleli nad tím, co vlastně symbolizuje taková rozkvetlá louka.

Když hučící vodu po lučinách doplní nejeden skvějící se květ, neznamená to pouze zemský ráj na pohled, ale také jaro. Či dokonce jeho vrcholnou fázi – květen neboli máj – lásky čas, kdy hrdliččin zval ku lásce hlas a kde borový zaváněl háj.

I čeští obrozenci by ale jistě souhlasili, že příroda si na samoúčelnou romantiku dvakrát nepotrpí.

Jaký účel tedy rozkvetlé kvítí plní? Jedná se ve skutečnosti o lákadlo. Krytosemenné rostliny na něj vábí ptáky či hmyz, jejichž asistenci potřebují k přenosu svých pohlavních buněk. Květy tedy fungují podobně jako reklamní poutače. A nejedná se o reklamy zrovna decentní.

Pro zrak ptáků a hmyzu jsou totiž barvy květin podobně výrazné jako pro nás kupříkladu neonové poutače. Motýlkovi poletujícímu nad loukou se tedy nabízí obraz srovnatelný člověčímu pohledu na noční ulice Las Vegas či jiného hýřivého města plného řádně asertivních reklam

Byl tedy květen měsícem bezostyšné reklamy?

Můžeme uklidnit v hrobě rotujícího Josefa Kajetána s Karlem Hynkem, že rozkvetlý palouček je i pro nás v Ponožkovicích především poeticky krásným. Květnové ponožky jsme proto vyvedli do podoby jednoho takového palouku.

Materiál

Květnové ponožky jsou přibližně z osmdesáti pěti procent složeny z česané bavlny. Pět procent jejich objemu pak tvoří polyamid, z něhož jsou vykresleny květované prvky.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost. V ponožce se nacházejí ionty stříbra, jež působí antibakteriálně.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

M D Martin Dokoupil Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny