Červen '18

Červen '18

Stejně jako rodinné stříbro i správné ponožkové hodnoty je třeba předávat z generace na generaci.

Bambus

Příběh

Nejvyšší ponožková rada připravila na léto již čtvrtým rokem po sobě exemplář z bambusu.

Kolega Hubert Ponožka, sekretář Klubu, se v popisu této ponožkové tradice věnoval zejména skvostným vlastnostem bambusové příze, přičemž vypíchnul její prodyšnost a obsah přirozeně antibakteriálních činitelů, což bambusové ponožky dělá ideálními pro parné letní dny.

Jaké překvapení ale bylo, když jsme zjistili, že věci se mají o poznání jinak.

Slovo tradice je totiž odvozeno od latinského trado, které znamená předávat, a tradicí se myslí předávka zvyklosti z jedné generace na druhou. Čtyři roky tedy k vytvoření tradice v pravém slova smyslu nestačí. Lidský generační cyklus je totiž výrazně delší a navíc se prodlužuje: na začátku 90. let minulého století byl průměrný věk českých rodiček 25 roků, nyní činí let 30.

Abychom tedy mohli mluvit o skutečné tradici, budeme si muset ještě nějakých 26 let počkat. Můžeme si však být jisti, že po uplynutí této doby bude ponožková tradice již zakořeněna? Nemůže se stát, že nová generace nepřijme to, co jí budeme předávat?

Dovolili jsme si na to odpovědět slovy ruského klasika Lva Tolstoje: „Vše závisí na výchově.“ Jak jsme jeho slova tavili v činy, respektive v dětské ponožky, můžete sledovat zde na Ponožkovinách.

Materiál

Červnové bambusové ponožky jsou připraveny na všechny výzvy parných letních dní. Přibližně ze sedmdesáti procent se skládají z bambusové viskózy. Ta je oproti bavlněné přízi prodyšnější a lépe pojímá vlhkost. Bavlna pak tvoří zhruba patnáct procent objemu ponožky. Použili jsme ji kvůli zvýšení odolnosti proti prodření.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost. V ponožce se nacházejí ionty stříbra, jež působí antibakteriálně.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

A M Aleš Markvart Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny