Červen '17

Červen '17

V červnu jsme se s chutí pustili do bambusu.

Bambus

Příběh

Nejvyšší ponožková rada hledala v červnu způsob, jak vyřešit tradiční, avšak velmi zapeklitou otázku: jak na ponožky v parném létě?

Rozhodla se zakročit radikálně, a to rovnou v oblasti materiálu. Česaná bavlna, kterou vplétáme do většiny z ponožek, je jistě materiálem s velmi dobrou obecnou využitelností, pro léto ještě příhodnější vlastnosti však nabízí bambus.

Pro červen jsme proto připravili ponožky z bambusové příze. Tato přerostlá tráva z čeledi lipnicovitých obsahuje látku nazývanou bamboo kun, jež umí hubit většinu bakterií, se kterými přijde do styku, takže nášlapník v bambusu uschovaný je vlastně průběžně očišťován.

To jistě v teplém počasí přijde vhod. Navíc není třeba trpět výčitkami, že by kvůli nožnímu komfortu hladověli vyhynutím ohrožení medvědi Pandy velké, známí to bambusoví jedlíci. Zaznamenaný nárůst počtu volně žijících jedinců totiž vedl v září roku 2016 k přeřazení této šelmy býložravce z živočicha ohroženého na živočicha zranitelného, takže se zdá, že nedostatkem bambusu netrpí.

Materiál

Bambusové ponožky jsme připravili s vidinou horkých letních dnů před sebou.

Bambus je pro ně totiž přímo stvořen. Oproti bavlně je prodyšnější, lépe pojímá vlhkost a má přirozené antibakteriální vlastnosti. Ponožku tak tvoří ze zhruba 65 % viskóza z bambusu, již doplňuje 20 % bavlny. Tu jsme na ponožce ponechali kvůli zvýšení odolnosti.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan ji naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny