Říjen '17

Říjen '17

Mayové uměli počítat pomocí prstů na nohou.

Bavlna

Příběh

Nejvyšší ponožková rada se v desátém měsíci toho roku věnovala otázce rovnoprávnosti.

Radní si totiž uvědomili, že běžně používaná desítková početní soustava, která je odvozena od počítání na prstech, může být v jistém ohledu diskriminační.

Prstů na lidském těle totiž najdeme nikoliv deset, nýbrž dvacet. Dekáda prstů na nohou je však často opomíjena, a to jen proto, vyrostla v jiné oblasti a jinak vypadá.

Zamysleli jsme se tedy, zda bychom neměli tomuto utiskování učinit přítrž a přejít na dvacítkovou početní soustavu. Velmi nás však zaskočilo, když jsme zjistili, že dvacítková soustava a přidružené počítání na prstech u nohou se rozmohly především v kulturách zvyklých chodit naboso, tedy i bez ponožek.

Zmatení a vykolejení, které toto odhalení v radních vyvolalo, se podepsalo také na říjnovém vzoru. Mělo se jednat o jednoduchou čtverečkovanou ponožku, avšak ta se nám ne a ne povést.

Materiál

Z osmdesáti pěti procent jsme upletení říjnových ponožek využili bavlnu, jež patří k nejpříjemnějším přírodním materiálům. Pět procent ponožky pak tvoří polyamid, který je krom tenkých barevných prvků využit rovněž pro její zpevnění.

Kostra ponožky je složena po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí dodává potřebnou pružnost. V ponožce se nacházejí rovněž ionty stříbra působící antibakteriálně.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny