Květen '21

Květen '21

Květnový výkvět z Ponožkovic.

Bavlna

Příběh

Květnový ponožkový exemplář nás přenésl do roku 1905 na horní tok řeky Mekong. Mladý skotský botanik George Forrest se zde chystá zmapovat floru čínské provincie Jün-nan.

Nashromáždil desítky neznámých květin, avšak krvavá vzpoura tibetských mnichů zastihla jeho skupinu nepřipravenou. Všichni až na Forresta padli. Domů se vracel bez přátel, bez nálezů a se vzpomínkami, jež by každý raději zapomenul. On se přesto do Jün-nan vrátil ještě šestkrát, aby dokončil sbírku tamní květeny.

Tento příběh Vám vyprávíme, abychom doložili, že muž je pro květinu schopen všeho. Možná jsme Vás ale zcela nepřesvědčili, a tak zmíníme i zvláštní událost zvanou tulipánová mánie.

Na počátku 17. století byly tulipány v Holandsku ještě exotické a stoupající ceně proto zprvu mnozí nevěnovali pozornost. Růst ale zrychloval a spekulacemi s tulipány se brzy dala vydělat nevídaná bohatství. Každý si přál tyto květiny vlastnit. Zanedlouho se za jednu cibulku těch nejcennějších odrůd platil ekvivalent milionu dnešních dolarů. Stejně ochromující byla rychlost poklesu cen. Za jediný den o 90 %. Jak příhodné, že první z řady finančních bublin měla na svědomí půvabná květina.

My, pánové bychom snad mohli sklouznout k domněnce, že květy mají magickou moc spíše nad dámskou myslí. Koneckonců nejednomu z nás pomohl pugét dobýt vytoužené dívčí srdce. Ať už právě z toho důvodu či z nějakého úplně jiného, jsme i my ke květnatým svodům náchylní. Vy ale mít obavy nemusíte. Díky Vašemu květnovému exponátu nedostatkem květinové výzdoby rozhodně trpět nebudete.

Materiál

Květnové ponožky jsou z osmdesáti pěti procent vyrobeny z bavlněné příze zelené barvy, kterou doplňuje pěti procenty polyamid. Ten má za úkol dodávat ponožkám vyšší odolnost.

Kostru ponožek a zbylých deset procent jejich obsahu tvoří Lycra a polypropylen. Polypropylen zaručuje ponožkám vysokou pevnost, Lycra jim dodává potřebnou pružnost a také antibakteriální ochranu.

Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

V Š Vojtěch Štěpán Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny