Listopad '18

Listopad '18

Listopadový krok, ovce přišla vhod.

Merino vlna

Příběh

Společně s kolegy z Nejvyšší ponožkové rady jsme při tvorbě listopadových ponožek zabředli do studia lidových pranostik. Ukázalo se, že listopadové čtení v kalendáři není pro zimomřivé povahy.

Ostatně posuďte sami. Svatá Cecílie sněhem pole kryje. Na Kateřinu – vlez pod peřinu. A na svatého Konráda – sněhem cesta zavátá. A to vězte, že jsem ještě nezmínil nejslavnějšího ze všech zimních věrozvěstů – svatého Martina a jeho bílého koně. Je tomu totiž právě na Martina, kdy zima svůj chod začíná a kouřívá se už i z komína.

Nejvíce inspirativní nám však přišel přístup svatého Josafata, který hlásává, že lepší kožich nežli vata. Za kožešinové ponožky by nás členové nepochválili, nicméně zůstaňme chvilku na této vlně. A to doslova. Právě vlákno z ovčí vlny se totiž vyznačuje až zázračně nízkou tepelnou propustností při zachování vysoké prodyšnosti.

Není divu, že po vyšlechtění vlnonosných ovčích plemen zhruba před osmi tisíciletími se začala objevovat trvalá lidská obydlí i v místech, jež byla do té doby pro lidi příliš chladná. Pravda, nějaký ten listopad bez vlněných ponožek mnoho našich členů zřejmě již přečkat dokázal, avšak proč se zbytečně znepokojovat nástupem mrazivých světců, když řešení lidstvo zná už tisíce let. Pro klid ponožkové duše jsme navíc listopadovou šeď protkali plamennými proužky.

Materiál

V listopadu jsme se zaměřili na udržení členských nášlapníků v dobré tepelné pohodě a ponožky jsme proto vyvedli z osmdesáti procent z hřejivé merino vlny. Tu doplňuje pět procent bavlny a stejný objem polyamidu, který ponožce propůjčuje vyšší odolnost.

Kostra ponožky se skládá po pěti procentech z polypropylenu a z elastanu. Polypropylen zajišťuje ponožce vysokou pevnost, elastan jí naopak dodává potřebnou pružnost.

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Ponožky v akci

J V Josef Valda Člen Klubu Pánů z Ponožkovic
J B Josef Brůček Člen Klubu Pánů z Ponožkovic

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny