Česká ponožka si prohlíží svět

16. 04. 2018 Ponožkovice

Česká ponožka stopuje po Africe

Viktoriiny vodopády, Zimbabwe. Věděli jste, že první detailní mapu vodopádů a jejich okolí vytvořil v roce 1875 český cestovatel Emil Holub?
Sdílet

Někteří členové Klubu Pánů z Ponožkovic se rozhodli nazouti toulavé ponožky a projíti s nimi dobrodružství nevídaná či doposud nikdy okem ponožky neviděná. Toto je příběh cesty Slávka Krále, jednoho z ponožkových dobrodruhů.

 


Cestování stopem, Svazijsko

Seznamte se, prosím, se Slávkem, pro nějž se nízkonákladové cestování stalo životním stylem. Klubové ponožky ho tentokráte doprovodily na cestě po Africe, jak můžeme vidět z jeho úspěšného stopu po tom, co si v národním parku ve Svazijsku vyfotil několik žiraf. Z této zkušenosti plyne následující první rada od mistra low-cost cestování: až někdy budete v Africe stopovat a zastaví vám pick-up, při všem tom kochání krásnou krajinou se také nezapoměnte namazat krémem na opalování!

Výhled z Le Morne Brabant, Mauricius

Stopovat se dají nejen samohyby o čtyřech kolech ale například i vlastními nášlapníky poháněné dvoukoláky. Tak si Slávek na Mauriciu stopnul kolo a dojel sním až na vychodozápadní cíp, poloostrov Le Morne Brabant. Co by to bylo za výlet, kdyby si ještě ve stejný den nevyšlápl na čedičový monolit trčící se do výšky 556 metrů nad mořem a nesoucí stejné jméno jako celý poloostrov. Ponauční z výletu je následující: pro krásu z cestovaní se někdy musí trpět aneb po 100 kilometrech na kole a výšlapu na strmou horu nezažehnají ranní stuhlost nášlapníků ani barevné ponožky.

Pláž v Dar El Salaam, Tanzánie

Nejen stopováním, slézáním masivů a focením žiraf živ je cestovatel. Slávek také učil angličtinu na prvním stupni základní školy v Tanzánii. Po náročném učitelském dni nechával odpočinout tělu i duši (nejen té ponožkové) na krásné pláži v Dar El Salaam. Jeho rada z Tanzánie, která může zachránit nejeden život, zní: pokud vám v moři uplave ponožka a místní se nabídnou, že vám pro ni doplavou, nevěřte jim; s největší pravděpodobností se ukáže, že i když vám chtějí pomoci, ve skutečnosti neumí vůbec plavat.

Sušení klubových ponožek, Zambie

Na konec dnešního příběhu nahlédneme do každodenního života nejednoho dobrodruha. Přes náročný cestovatelský program se i v Africe musí najít čas na přeprání a usušení ponožek třeba i na prašné cestě v Zambii. Dovolte nám dát vám čtvrtou a poslední dnešní cestovatelskou radu, která zní: pokud ověnčíte své zavazadlo ponožkami Klubu Pánů z Ponožkovic, děti v Africe (a troufneme si říci, že nejen tam) vás budou milovat. Více se o Slávkově cestě můžete dozvědět na jeho cestovatelském blogu nebo jeho přednáškách.


Členství v Klubu Pánů z Ponožkovic můžete pořídit pro sebe i jako dárek. První ponožková zásilka se u vás objeví během tří pracovních dnů.


Sdílet
Komentáře (1)

Komentáře mohou přidavat pouze členové klubu

Přihlásit se Stát se členem
Sergey Petukhov

03. 05. 2018 14:49

Moc pekné příběhy a fotky. Ponožkovice jsou prostě všude!